In het jaar 1964 werd er door 4 mannen uit Nederasselt gepraat over carnaval. Ze keken elkaar eens goed aan en ze waren het over één zaak eens; wat zou het toch mooi zijn als er ook in Nederasselt carnaval gevierd kon gaan worden.

Het ging om Theo Thijssen, Huub van Haren, Theo Ariëns en Jan Jansen, die samen aan de slag zijn gegaan. Tijdens de allereerste vergadering schijnt het Marie Thijssen, vrouw van Theo, te zijn geweest die de naam opperde. Kortom, Carnavalsvereniging “De Wielwaoiers” in Nederasselt was een feit.

Zeker in het prille begin was carnaval in Nederasselt niet te vergelijken met het carnaval van nu, zoiets moest natuurlijk groeien. De carnavalsdagen in 1965 werden gevierd in het café van Cornelissen (nu “Burgers en Buitenlui”). Omdat het café niet groot genoeg was moest er wel een tent worden aangezet en dat had nogal wat “voeten in de aarde”….. uiteindelijk moest er zelfs een muur omver worden geslagen zodat men een doorgang had naar de tent. Naderhand is die muur trouwens wel weer netjes hersteld.

Tijdens het eerste carnavalsjaar was er nog geen bestuur, nog geen raad van Elf, en ……. ook nog geen Prins.

Hoewel, Jan Bonnet wist ruim van te voren al dat er in Nederasselt carnaval gevierd zou gaan worden en is thuis aan de slag gegaan. Immers een carnaval zonder prins kon niet volgens Jan. Dus van een oude regenjas en wat rode stof een mooie cape gemaakt en van allerlei attributen een steek ! Zo verscheen hij in een geleend trouwpak, met steek op en cape om op één van de eerste carnavalsavonden die de Wielwaoiers organiseerden.

De eerste cape en de eerste steek, alsook de surrogaat prins zijn nog in prima conditie en wellicht kunt u dit geheel komen bewonderen tijdens ons jubileumweekend!

In het eerste jaar zorgde Tien de Hoog met zwager Koos Gerrits en kameraad Heintje Kling voor de muziek.

Er werd onder andere gespeeld op accordeon, schuiftrombone en op drums. En als de stemming er dan goed in zat bij de muzikanten en bij de carnavalsvierders, dan keerde Tien zijn bril om en ging hij zelfs zingen. Het ging dan vaak over wodka….wodka…wodka…

 

Ook schijnen ze met Chrisje Toenders, als onofficiële jeugdprins, op een wagen door Nederasselt te zijn getrokken. Carnaval in 1966 werd gehouden in Hotel-café “de Toerist” (nu de lege plek tegenover de sauna aan de rijksweg). Het eerste bestuur en ook de eerste Raad van Elf was present. En dit jaar stond natuurlijk in het teken van de eerste officiële Prins. En dat werd Prins Harry (Ariëns) d’n Urste, die als “heerser” regeerde over het Wielwaoiersrijk. Bovendien werd er in dat jaar voor het eerst een echte optocht verreden waaraan 5 wagens deelnamen, te weten de Molenhoek, Broekstraat, Hollestraat, Maasdijk en Blauwe Buurt. Kortom, de vereniging kreeg echt vorm! En in 1966 maakte Nederasselt kennis met de eerste carnavalsgids. Dit was een hele klus want men moest alles zelf typen, tekenen, corrigeren, afdrukken en inbinden. In tegenstelling tot nu was er destijds een hele lange optocht die alle hoeken van het Wielwaoiersrijk aandeed. Nog bestaande, originele beelden laten inderdaad zien dat het ging van de Broekstraat naar de Molenhoek, via de Maasdijk naar de Sluisweg en dan via de Eindsestraat terug het dorp in. Na enkele jaren werd de route ingekort tot zijn huidige vorm. Ook in 1967 was Harry Ariëns prins. Het schijnt dat ze hem daarna zijn steek af moesten pakken, anders was hij nu nog prins geweest !

In die eerste jaren moest ons dorp nog wennen aan het fenomeen “carnaval” en was er nogal wat verloop binnen de vereniging, maar gelukkig ging men door. Vanaf 1968 kwam er wat meer stabiliteit in de club en er werd voortaan gefeest in het dorpshuis. Dit was eerst een houten barak van het militaire kamp uit Mill, dat stond op de plek wat we nu kennen als “Ons Huis”. De Wielwaoiers vonden het toen al erg belangrijk dat ook de ouderen uit Nederasselt carnaval konden vieren. Men was zelfs bereid om de mensen op te halen en na afloop weer naar huis te brengen. Maar liefst 90% van de ouderen uit ons dorp vond zo hun weg naar het dorpshuis. Jan Bonnet was nu officieel Prins van de Wielwaoiers. Hij gaf vervolgens de scepter door aan Walter den Brok, die Prins was in 1969 en in 1970. In 1969 kreeg Nederasselt ook haar eerste jeugdprins, alweer een Ariëns, te weten Bert. Een belangrijke aanwinst in die jaren was natuurlijk de intrede van “De Sluisblaozers”, die voor uitstekende klanken zorgden tijdens de carnavalsdagen. Ook hier zijn nog originele beelden van. Verder werd de carnaval opgeluisterd door muziek van orkestjes, die zorgden voor extra gezelligheid.

In de jaren “70” en “80” werd het carnaval in Nederasselt verder uitgebreid met onderdelen zoals het ziekenbezoek en het onderscheiden van de oudste en jongste inwoner. Ook werden er meer aktiviteiten georganiseerd zoals de kindermiddag, het Boerenkool Matinee en een 50+ middag of avond. Hierdoor werd carnaval meer en meer een happening die, zoals tegenwoordig, vier “doldwaze”dagen ging duren. In 1975 was Leo Derks Prins en hij was tevens, als lid van de bouwcommissie, betrokken bij de bouw van het nieuwe dorpshuis. In 1976 was Leo Derks wederom Prins maar moesten de Wielwaoiers uitwijken naar Alverna om carnaval te vieren vanwege de nieuwbouw. Het was Paul Arts uit Lunen die als eerste Prins mocht ‘regeren’ vanuit het nieuwe dorpshuis. Wie ook een belangrijke rol heeft vervuld in de afgelopen 43 jaar is natuurlijk Geert “De Jiets” Willems. Maar liefst 22 jaar heeft hij het carnaval in Nederasselt doen helpen groeien met zijn voortreffelijke muziek. Naast het organiseren van carnaval kwamen er vanuit de Wielwaoiers ook andere aktiviteiten van de grond, zoals de jaarlijkse dropping, waar veel belangstelling voor was. Ook de diverse voetbaltoernooien tussen Nederasselt, Balgoy en Overasselt, om de Rabobeker, was een jaarlijkse happening.

Wat we herkennen vanuit de jaren “90” is onder andere de sleuteloverdracht bij aanvang van carnaval op zaterdag. Vroeg in de middag gaan alle prinsen uit de gemeente Malden met hun gevolg de sleutel ophalen bij de Burgemeester, om die vervolgens op as-woensdag weer terug te brengen. Een ander hoogtepunt is tegenwoordig de alternatieve avond, waarbij de Raad van Elf voor één avond wordt gevormd door bekenden van de heersende prins. Omdat De Wielwaoiers er maar geen genoeg van kregen werd er ook steeds meer “over de muren” van Nederasselt gekeken, en ging men uitwisselingen organiseren met tal van carnavalsverenigingen uit de omgeving. Vaak natuurlijk met verenigingen uit Balgoy, Overasselt of Wijchen maar ook met “collega’s” uit bijvoorbeeld Wilbertoort, Lent of Ravenstein. Eén van de activiteiten die zijn ontstaan rondom het jaar 2000 is natuurlijk de Boerenbruiloft. Dit werd en wordt georganiseerd door een aantal (oud)bestuursleden. “Riek van Sien van den Diek” en “Broer van Lau van de Meulen” vormden het eerste trotse Boerenbruidspaar. Ook krijgen de prinsen van de Wielwaoiers tegenwoordig een “Prinsenreceptie” aangeboden door de vereniging. In januari of februari nodigen de heersende prinsen hun familie, collega’s, vrienden en bekenden uit om in “Ons Huis” alvast een voorproefje te nemen op het naderende carnaval. Om al deze activiteiten te kunnen bekostigen moest er ook financieel het één en ander georganiseerd worden. Menigeen herkent natuurlijk de advertenties uit de carnavalsgids. Maar tegenwoordig zorgt ook de zogenaamde “stoependag” voor de nodige financiële ondersteuning. Door de jaren heen werd er natuurlijk ook steeds meer vergaderd in “Ons Huis”. Vaak duurden die vergaderingen lang….soms héél erg lang!! Alleen al het bespreken van de notulen van de vorige vergadering kon soms uren duren……. iets waar we heden ten dage nog steeds last van hebben…..

In 2019 bestaat de vereniging 55 jaar. In dat jaar is er een feestweekend met een pubquiz, feestavond, zeekistenrace en natuurlijk een receptie voor het dorp en carnavalsverenigingen.